VI BEHÖVER DIN HJÄLP FÖR ATT FÅ MER TALERÄTT!

Vi behöver bara 39 medlemmar till för att få talerätt kring vissa beslut i svenska domstolar – bli medlem i Aurora så kan vi överklaga beslut som förstör planetens och människors hälsa!

Hösten 2022 stämde vi svenska staten för otillräckliga klimatåtgärder. Högsta domstolen tar just nu ställning till om en klimatprocess som Auroras kan prövas i svensk domstol. Vi menar att juridiken är ett legitimt verktyg för att skydda naturen och våra mänskliga rättigheter. Därför vill vi nu använda juridiken på fler sätt – men för det behöver vi din hjälp! 

 

I miljöbalken finns det en regel (16 kap. 13 §) som säger att en miljöorganisation kan få rätt att överklaga vissa beslut som påverkar miljön – den rätten kallas för talerätt, eller klagorätt. Exempel på beslut som kan överklagas är tillstånd till miljöfarliga verksamheter, beslut om dispens från strandskydd och vissa beslut om att tillåta avverkningar av skog. 

 

För att vi ska få talerätt krävs det att vi uppfyller vissa villkor:

   1. Har till huvudsakligt ändamål att tillvarata naturskydds- eller miljöskyddsintressen – check!

   2. Inte är vinstdrivande – check!

   3. Har bedrivit verksamhet i Sverige under minst tre år – check! 

   4. Har minst 100 medlemmar – här behöver vi din hjälp!

 

Vi behöver bara 39 medlemmar till för att uppfylla villkoren för talerätt. Genom att bli medlem i Aurora kan du hjälpa oss att uppnå detta, så vi kan överklaga miljöskadliga beslut. Det finns inga krav på att delta aktivt som medlem. Fyll i detta formulär för mer information!